‘Tegenoffensief Oekraïne zal waarschijnlijk niet succesvol zijn’

© Nicolas Cleuet

The Washington Post

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 18 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Veel vragen na ramp op Hawaïaanse eiland Maui

» Spaanse eiland Tenerife geteisterd door natuurbranden

Inlichtingendiensten in de VS zien de kansen op succes somber in

De kans dat het tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten slaagt, is niet groot. Dat zeggen anonieme bronnen van de Amerikaanse inlichtingendiensten tegen The Washington Post. Oekraïne heeft als belangrijkste doel gesteld om voor de winter de strategisch belangrijke stad Melitopol te heroveren op de Russen, maar door de moeilijk doordringbare verdedigingslinies van Rusland is dat allesbehalve eenvoudig.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Melitopol is een belangrijke aanvoerbasis voor de Russische strijdkrachten en wordt gezien als de toegangspoort tot de Krim, het schiereiland dat in 2014 werd geannexeerd door Rusland. Volgens de inlichtingendiensten zal Oekraïne dichtbij kunnen komen, maar is de kans zeer klein dat de stad zelf ingenomen zal worden. Rond Melitopol liggen veel mijnenvelden en loopgraven.

Desondanks blijven westerse landen militair materieel richting Oekraïne sturen. De zeer gewilde F-16-straaljagers worden naar verwachting volgend jaar geleverd, als de opleiding van piloten door Nederland en Denemarken voltooid is. Verwacht wordt dat Oekraïne pas in augustus 2024 de beschikking krijgt over de gevechtsvliegtuigen.

Lees ook:

Recent verschenen