‘Zeker tienduizend Oekraïense burgerdoden door oorlog’

© Diego Ibarra Sánchez / The New York Times

Kyiv Post

| Kyiv | Boris van der Spek | 16 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Russische journalisten vergiftigd na hun vertrek uit thuisland

» Noord-Korea geeft meer duidelijkheid over gevluchte Amerikaan

Volgens Moskou heeft Oekraïne bijna geen militaire middelen over

De oorlog in Oekraïne heeft aan zo’n tienduizend Oekraïense burgers het leven gekost. Dat zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR), die benadrukt dat de daadwerkelijke cijfers waarschijnlijk hoger liggen, omdat door de hevige gevechten in meerdere regio’s onafhankelijke tellingen niet mogelijk zijn.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Zo wordt er nog steeds hard gevochten in de Oekraïense bezette regio Donetsk, waar volgens The Kyiv Post het dorpje Oerozjajne is heroverd op de Russen. Rusland heeft daar niet op gereageerd, maar zei dinsdag wel, bij monde van defensieminister Sergej Sjojgoe, dat Oekraïne amper vooruitgang boekt. Volgens Sjojgoe heeft het land bijna geen militaire middelen over.

Op de achtergrond proberen de Verenigde Staten Iran ervan te overtuigen niet langer drones te leveren aan Rusland. Die oproep zou zijn gedaan tijdens gesprekken over het Iraanse nucleaire programma. Iran zou niet afwijzend hebben gestaan tegenover die oproep, maar eist wel dat de VS onder meer Iraanse gevangenen vrijlaten.

Lees ook:

Recent verschenen