Noord-Korea geeft meer duidelijkheid over gevluchte Amerikaan

© Ahn Young-joon / AP

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 16 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zeker tienduizend Oekraïense burgerdoden door oorlog

» Russische journalisten vergiftigd na hun vertrek uit thuisland

De militair stak in juli de grens met Noord-Korea over

Noord-Korea heeft woensdag voor het eerst publiekelijk gereageerd op de actie van de Amerikaanse militair Travis King, die in juli de grens met het land overstak vanuit Zuid-Korea. The Guardian citeert een verklaring van het staatspersbureau Korean Central News Agency (KCNA), dat verklaart dat King ‘een slecht gevoel koesterde tegen onmenselijke mishandeling en rassendiscriminatie binnen het Amerikaanse leger’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

King was als toerist in Zuid-Korea toen hij de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen de twee landen overstak. Hij volgde een militaire opleiding van de VS in Korea, maar zou vanwege geweldpleging uit het leger worden gezet en daarom terugkeren naar de VS. Eén dag voordat hij zou teruggaan, besloot hij naar Noord-Korea te gaan.

Autoriteiten in de VS benadrukken bezig te zijn om de militair weg te halen uit Noord-Korea, al is de vraag of King dat wil. Volgens KCNA zou de Amerikaan juist asiel in het Aziatische land willen aanvragen. De familie van de man heeft hem opgeroepen van zich te laten horen en zegt te hopen dat hij goed wordt behandeld door het regime.

Lees ook:

Recent verschenen