‘Hoofdoffensief ingezet door Oekraïense strijdkrachten’

© Ercin Erturk / Anadolu Agency

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 28 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Rechtszaak rond presidentszoon Hunter Biden gaat door na nieuwe wending

» Rusland organiseert tegenvallende top met Afrikaanse leiders

Met name in het zuiden zou sprake zijn van grote aanvallen

Oekraïense strijdkrachten hebben woensdag een zeer grote aanval ingezet in het zuiden van het land, rond de regio Zaporizja. Volgens The New York Times, die sprak met bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie, is met de aanval ‘het hoofdoffensief’ van het twee maanden geleden ingezette tegenoffensief begonnen. Het doel zou momenteel Melitopol zijn, een strategisch belangrijke stad.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Op verschillende plekken zou men door de Russische verdedigingslinie gebroken zijn. Oekraïne zelf heeft nog geen mededelingen gedaan over de grootscheepse aanval. President Zelensky zei woensdag wel dat er sprake was van ‘goed nieuws’ aan het front. Bij de operatie zouden duizenden door het Westen getrainde militairen zijn ingezet, net als door bondgenoten geleverde wapens zoals de Duitse Leopard-tanks.

Sinds Oekraïne twee maanden geleden begon met hun tegenoffensief vorderde het offensief traag en werd er maar beperkt terreinwinst geboekt. Experts zeiden al langer aanvallen in het zuidwesten te verwachten, omdat daarmee aanvoerlijnen van het Russische leger afgesneden zouden worden. De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag dat er inderdaad sprake is van geïntensiveerde gevechten, maar dat Oekraïne geen succes boekt.

Lees ook:

https://www.360magazine.nl/waarom-zo-veel-geld-en-precisie-besteden-aan-een-burgerdoel/
Recent verschenen