VS gaan controversiële clusterbommen leveren aan Oekraïne

© Alessio Mamo / Guardian / eyevine

The Washington Post

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 07 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» ‘NAVO-lidmaatschap Zweden lijkt kwestie van tijd’

» Bedrijf achter geïmplodeerde duikboot stopt met activiteiten

Human Rights Watch roept de VS op dat niet te doen

De Verenigde Staten gaan op korte termijn clustermunitie leveren aan het Oekraïense leger. Dat schrijft The Washington Post. Het besluit is omstreden omdat mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelt dat de bommen zorgen voor burgerslachtoffers. Zowel Oekraïne als Rusland maakt momenteel gebruik van clustermunitie.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Veel bondgenoten van Oekraïne, waaronder Nederland, hebben clusterbommen in de ban gedaan juist vanwege het gevaar dat er burgerslachtoffers vallen bij het gebruik van de munitie. Rusland, de VS en Oekraïne gebruiken de bommen nog wel. Volgens Human Rights Watch heeft Rusland honderden mensen vermoord met de munitie tijdens de oorlog in Oekraïne, maar heeft ook Oekraïne de bommen gebruikt en daar zeker acht burgerslachtoffers mee gemaakt.

Omdat clusterbommen in kleine stukken uiteenvallen, die niet altijd gelijk ontploffen maar soms pas jaren later exploderen, is de munitie controversieel. Voor Oekraïne zijn de clusterbommen zeer gewild in het nog steeds traag verlopende tegenoffensief, onder meer om Russische loopgraven te ruimen.

Lees ook:

Recent verschenen