Tientallen miljarden aan steun voor wederopbouw Oekraïne

© Henry NIchols / AFP

The National

| Abu Dhabi | Boris van der Spek | 23 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Brokstukken vermiste duikboot gevonden, alle inzittenden omgekomen

» Bolsonaro vecht voor politieke loopbaan in rechtbank

Een groot deel van het geld komt van de Europese Unie

Op de Ukraine Recovery Conference hebben tientallen landen en bedrijven bij elkaar ruim 60 miljard euro aan steun toegezegd om het door oorlog verscheurde Oekraïne weer op te bouwen. Dat schrijft The National. Oekraïne heeft gezegd al tijdens de oorlog te zullen beginnen met de wederopbouw van het land.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Om Oekraïne weer volledig te heropbouwen is zeker 400 miljard dollar nodig, zo zei de regering van Oekraïne eerder. Op de conferentie kwam het meeste geld van de Europese Unie, dat tot 2027 een bedrag van 50 miljard euro in het vooruitzicht stelde. Daar komt bij de Europese Unie zegt dat een EU-lidmaatschap voor Oekraïne steeds dichterbij komt.

Om lid te worden moet het land zeven hervormingen doorvoeren. Op het gebied van de rechterlijke macht en de mediawetgeving voldoet het land inmiddels aan Europese standaarden. Twee andere kandidaat-landen, Moldavië en Georgië, zijn dichterbij. Moldavië heeft drie van de negen vereiste hervormingen doorgevoerd, Georgië heeft er drie van de twaalf af.

Lees ook:

Recent verschenen