Rusland: Oekraïne is begonnen aan langverwacht tegenoffensief

© Iryna Rybakova/AP

360 Magazine

| Amsterdam | 06 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Buurtwachten doden in twee maanden ruim 170 mensen in Haïti

» Oud-vicepresident Mike Pence wil meedoen aan presidentsverkiezingen

Ook het ISW zegt dat er sprake is van grootschalige aanvallen

Volgens Rusland zijn Oekraïense troepen eindelijk begonnen aan het langverwachte tegenoffensief. Op staatspersbureau TASS wordt gezegd dat er sprake is van grootschalige aanvallen in de deels door Rusland bezette Oekraïense regio Zaporizja. Oekraïense autoriteiten weigeren te bevestigen dat het tegenoffensief van start is gegaan.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Zo heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky benadrukt dat zijn regering geen aankondiging zal doen over wanneer de gevechten worden ingezet. Berichten over aanvallen door Oekraïense strijdkrachten worden afgedaan als nepnieuws. Toch zeggen ook experts dat er sprake is van een nieuwe golf grootscheepse aanvallen die zouden kunnen duiden op een ingezet tegenoffensief.

Het toonaangevende Amerikaanse Institute for the Study of War zegt dat er op meerdere plekken langs de frontlinie sprake is van een toename in gevechten en van Oekraïense troepenbewegingen, maar benadrukken dat het nog maanden kan duren voordat er duidelijkheid is over de omvang en de richting van het tegenoffensief.

Lees ook:

Recent verschenen