Buurtwachten doden in twee maanden ruim 170 mensen in Haïti

© Odelyn Joseph/AP

360 Magazine

| Amsterdam | 06 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oud-vicepresident Mike Pence wil meedoen aan presidentsverkiezingen

» Rusland: Oekraïne is begonnen aan langverwacht tegenoffensief

De buurtwachten zijn opgericht om bendegeweld tegen te gaan

In Haïti zijn steeds meer buurtcomités actief die het heft in eigen handen nemen om aanhoudend bendegeweld tegen te gaan. Zij sluiten hun buurten af tegen kwaadwillenden en schuwen zelfs het geweld niet om de situatie weer onder controle te krijgen. Volgens persbureau AP hebben deze buurtwachten in twee maanden tijd al zeker 170 mensen gedood.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De comités zijn met name actief in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, waar bijna 80 procent van de wijken wordt gecontroleerd door gewelddadige bendes. Het aantal moorden en ontvoeringen in Port-au-Prince steeg in het eerste kwartaal van 2023 al met bijna 30 procent ten opzichte van een jaar eerder en de nationale politiemacht is te klein en heeft niet de middelen om de criminaliteit aan te pakken.

Ariel Henry, premier van het land, heeft onder meer de VS, Canada en de VN opgeroepen een vredesmacht naar het land te sturen, waar een reeks van politieke en institutionele crises, wijdverspreide corruptie, armoede en natuurrampen hebben geleid tot wetteloosheid. Door deze aanhoudende geweldsgolf nemen steeds meer inwoners zelf de wapens in handen.

Lees ook:

Recent verschenen