Bolsonaro vecht voor politieke loopbaan in rechtbank

© Wesley Santos/AP

Folha de São Paulo

| Sao Paulo | Boris van der Spek | 23 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Tientallen miljarden aan steun voor wederopbouw Oekraïne

» Brokstukken vermiste duikboot gevonden, alle inzittenden omgekomen

De oud-president wordt machtsmisbruik ten laste gelegd

De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro is donderdag voor het hoogste kiestribunaal van het land verschenen. Er wordt Bolsonaro onder meer machtsmisbruik ten laste gelegd, schrijft Folha de São Paulo. Bij een veroordeling, die volgens experts zeer waarschijnlijk is, mag Bolsonaro zeker acht jaar geen publiek ambt meer bekleden.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens de aanklagers heeft Bolsonaro zijn presidentieel ambt misbruikt door drie maanden voor de presidentsverkiezingen meerdere diplomaten en ambassadeurs naar zijn residentie te ontbieden en ongegronde beweringen te doen over het digitale stemsysteem in Brazilië. Hij zou daarmee desinformatie hebben verspreid en het betrouwbare stemsysteem schade hebben toegebracht.

Naast de rechtszaak in het kiestribunaal lopen er bij het Hooggerechtshof nog meerdere gerechtelijke onderzoeken naar de Braziliaanse oud-president vanwege zijn aanpak van de pandemie, zijn inmenging in corruptieonderzoeken naar familieleden en zijn rol bij de bestorming van overheidsgebouwen in hoofdstad Brasilia eerder dit jaar. Hij kan daar gevangenisstraffen tot veertig jaar voor krijgen.

Lees ook:

Recent verschenen