Bolsonaro vraagt toeristenvisum aan om in VS te blijven

© Silvia Izquierdo / AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 31 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Drie brandweerlieden en zeven politieagenten gestraft voor dood zwarte Amerikaan

» Zelfmoordaanslag in Pakistan eist ten minste 83 levens

Oud-president Brazilië keert nog niet terug

Jair Bolsonaro heeft een aanvraag ingediend voor een toeristenvisum voor de VS, zodat hij nog zes maanden extra in het land mag verblijven. Het verzoek van de voormalige Braziliaanse president werd op vrijdag 27 januari ingediend, aldus CNN. Het voormalige staatshoofd is sinds 30 december 2022 in Florida. Hij had Brazilië verlaten enkele dagen voor de inauguratie op 1 januari van zijn opvolger, de huidige president Luiz Inácio Lula da Silva. Volgens CNN was Bolsonaro de VS binnengekomen met een visum dat alleen geldig is voor staatshoofden.

‘Zijn aanwezigheid in Florida leverde kritiek op van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, die er half januari bij de Amerikaanse president Joe Biden op aandrongen geen “onderdak” te bieden aan Bolsonaro nadat zijn aanhangers de Braziliaanse democratische instellingen in de hoofdstad Brasília hadden bestormd‘, schrijft de Amerikaanse zender.

De voormalige leider veroordeelde de aanval, maar deskundigen zeggen dat zijn herhaalde en ongegronde beweringen over verkiezingsfraude in de aanloop naar de verkiezingen van oktober de woede van zijn aanhangers hebben aangewakkerd.

Op 13 januari aanvaardde het Braziliaanse Hooggerechtshof een verzoek van het Openbaar Ministerie om een onderzoek naar Bolsonaro te starten vanwege vermeende betrokkenheid bij de bestorming van 8 januari in Brasilia.

Lees ook:

Recent verschenen