Drie brandweerlieden en zeven politieagenten gestraft voor dood zwarte Amerikaan

© Saul Young / News Sentinel / USA Today Network/ Sipa USA

360 Magazine

| Amsterdam | 31 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zelfmoordaanslag in Pakistan eist ten minste 83 levens

» Bolsonaro vraagt toeristenvisum aan om in VS te blijven

Tyre Nichols overleed na een gewelddadige aanhouding

In de Verenigde Staten zijn drie brandweerlieden en twee andere zeven politieagenten aansprakelijk gesteld voor de dood van Tyre Nichols. Nichols werd aangehouden in Memphis op verdenking van roekeloos rijden op 7 januari. Op een politievideo is te zien hoe hij werd geslagen door agenten. Drie dagen later overleed hij in het ziekenhuis.

In het onderzoek naar de dood van de Afro-Amerikaanse man worden in totaal zeven politieagenten – van wie er vijf zijn ontslagen en beschuldigd van moord – disciplinair gestraft, zo heeft de politie van de stad maandag bevestigd. ‘De zeven agenten werden aanvankelijk op 8 januari geschorst,’ zei de politie. ‘Het is onduidelijk waarom de stad tot maandag heeft gewacht om de schorsingen van de zevende agent bekend te maken’, schrijft NPR. De brandweer maakte maandag ook bekend dat drie medewerkers die ‘talrijke protocollen hebben geschonden’ in de zaak, na een intern onderzoek zijn ontslagen.

Sinds de politievideo van de aanhouding op 26 januari naar buiten werd gebracht door het stadsbestuur van Memphis, is in de VS een nieuwe golf van Black Lives Matter-protesten ontstaan. De afgelopen dagen gingen door het hele land duizenden mensen de straat op om gerechtigheid te eisen voor de dood van Nichols, aldus The Hill.

Lees ook:

Recent verschenen