Rond de zeshonderd doden sinds begin protesten Iran

360 Magazine

| Amsterdam | 30 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Donald Trump trapt nieuwe verkiezingscampagne af

» Ierland wil gezondheidswaarschuwingen op alcoholische producten

Tientallen doden waren minderjarig, melden organisaties

Sinds het begin van de protesten in Iran zijn tot 527 mensen omgekomen bij demonstraties. Dat melden de mensenrechtenorganisaties HRANA en Iran Human Rights. Ook kwamen er tientallen politieagenten om het leven bij de betogingen, waardoor het totale dodental waarschijnlijk boven de zeshonderd ligt. De demonstraties in Iran gaan, met name op universiteiten, intussen onverminderd door.

De twee mensenrechtenorganisaties, die vanuit de VS opereren, melden dat ruim zeventig van de dodelijke slachtoffers minderjarig waren. Daarnaast zouden er tot twintigduizend mensen gearresteerd zijn voor hun rol in de protesten, waarvan zeker honderd inmiddels ter dood zijn veroordeeld. Bij meerdere terdoodveroordeelden zijn de vonnissen, vaak via ophanging, inmiddels al voltrokken.

De informatie van de organisaties, die niet te verifiëren zijn bij de instanties, toont hoe sinds september, toen de protesten uitbraken, honderden mensen het leven hebben gelaten in hun strijd voor een betere toekomst. De betogingen ontstonden toen de tweeëntwintigjarige Mahsa Amini overleed in het ziekenhuis, nadat ze in een coma was beland tijdens een hardhandige arrestatie. Amini was gearresteerd door de moraalpolitie omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier gedragen zou hebben. Door het hele land, en ook elders ter wereld, gingen mensen vervolgens de straat op om te demonstreren tegen het repressieve bewind.

Lees ook:

Recent verschenen