Huiszoeking Bolsonaro, ex-president verdacht van vervalsen vaccinatiebewijzen

© Silvia Izquierdo / AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 04 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: Federal Reserve verhoogt opnieuw de rente

» Belarus: acht jaar gevangenisstraf voor journalist Raman Pratasevitsj

Bolsonaro’s voormalig assistent is gearresteerd

De Braziliaanse politie doorzocht woensdag het huis van Jair Bolsonaro en nam daarbij zijn telefoon en een pistool in beslag, meldt O Globo. Volgens heeft Braziliaanse dagblad heeft de politie ook Mauro Cid gearresteerd, Bolsonaro’s voormalig assistent en rechterhand tijdens zijn presidentschap. Hij zou volgens de politie via contacten in de gezondheidszorg frauduleuze vaccinatiebewijzen hebben verkregen voor de voormalig president en zijn dochter, zichzelf en leden van zijn familie. Ook vijf anderen zouden zijn gearresteerd.

Uit het lopende onderzoek blijkt ‘dat de vaccinatiedocumenten in de applicatie ConectaSUS zijn afgegeven vanaf IP-adressen in het Planalto-paleis [de regeringszetel]. De downloads vonden plaats een paar dagen voor en op de datum zelf van Bolsonaro’s reis naar Florida, dat hij voor het einde van zijn termijn [als president] bezocht’, schrijft O Globo.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Ik heb niets vervalst. Ik ben niet ingeënt, punt uit,’ vertelde de extreemrechtse oud-president aan verslaggevers buiten zijn huis in de Braziliaanse hoofdstad Brasília. Tijdens zijn presidentschap heeft Bolsonaro herhaaldelijk beweerd dat hij zich niet heeft laten vaccineren, hoewel hij weigerde zijn vaccinatiegegevens openbaar te maken om die bewering te staven, aldus The Guardian.

‘Bolsonaro is internationaal bekritiseerd voor zijn roekeloze en antiwetenschappelijke aanpak van de corona-uitbraak in Brazilië, die meer dan 700.000 levens heeft geëist. De extreemrechtse politicus ondermijnde herhaaldelijk de coronabeperkingen en vaccinatie-inspanningen tegen een ziekte die hij afdeed als een “griepje”’, schrijft het Britse dagblad. Vorige week zei Lula, die in januari aantrad, dat Bolsonaro voor de rechter moet worden gebracht voor zijn daden tijdens die ‘slachtpartij’.

Lees ook:

Recent verschenen