Belarus: acht jaar gevangenisstraf voor journalist Raman Pratasevitsj

© Ramil Nasibulin / EPA / Belta

360 Magazine

| Amsterdam | 04 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Huiszoeking Bolsonaro, ex-president verdacht van vervalsen vaccinatiebewijzen

» VS: Federal Reserve verhoogt opnieuw de rente

Pratasevitsj was een belangrijk oppositiefiguur

Raman Pratasevitsj, voormalig hoofdredacteur van het Belarussische oppositiemedium Nexta, is woensdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Pratasevitsj werd in 2021 gearresteerd nadat het Ryanair-vliegtuig waarin hij vloog was opgedragen te landen in Belarus, wat leidde tot verontwaardiging en westerse sancties tegen Minsk, schrijft Deutsche Welle.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De zeventwintigjarige Pratasevitsj werd beschuldigd van meer dan vijftienhonderd aanklachten, waaronder het organiseren van massarellen, het voorbereiden van verstoringen van de openbare orde en het oprichten en leiden van een extremistische groep. Na zijn arrestatie in 2021 was de voormalig journalist ‘verschillende keren te zien op de Belarussische staatstelevisie waar hij spijt betuigde’, aldus Deutsche Welle.

Pratasevitsj verklaarde dat hij ‘volledig schuldig’ was aan het begin van zijn proces

Pratasevitsj verklaarde aan het begin van zijn proces in februari dat hij ‘volledig schuldig’ was, aldus het Belarussische staatsagentschap Belta. Sommige waarnemers geloven dat dit een gedwongen bekentenis was, merkt het Duitse mediakanaal op.

De protesten in Belarus begonnen in augustus 2020 nadat de zittende president Aljaksandr Loekasjenka, die al zesentwintig jaar aan de macht was, de verkiezingen had gewonnen die door de oppositie als frauduleus werden bestempeld. De demonstraties werden hard neergeslagen door de autoriteiten, met arrestaties van duizenden demonstranten en politiek tegenstanders tot gevolg. Pratasevitsj was een van de gezichten van het protest.

Lees ook:

Recent verschenen
Untitled design 1

De beste non-fictie van juni

360 Magazine | Amsterdam
Rebels copy

Agenda

360 Magazine | Amsterdam
richard gad 1 baby reindeer 6617fce47e58e

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam