Oezbekistan geeft huidige president mogelijk mandaat tot 2040

© EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 03 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: 20.000 Russen omgekomen in strijd om Bachmoet

» Doden bij inheemse opstand binnenland Suriname

Er werd massaal voor een grondwetshervorming gestemd

De Oezbeekse president Sjavkat Mirziojev blijft mogelijk tot 2040 president van het land, meldt Eurasianet.org. In een referendum stemde een overgrote meerderheid van de Oezbeekse bevolking voor een hervorming van de grondwet waardoor Mirziojev zich nog tweemaal verkiesbaar kan stellen. Zijn huidige presidentschap loopt af in 2026.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De opkomst bij het referendum was groot (85 procent van de stemgerechtigde bevolking toog naar de stembus) en negen op de tien Oezbeken stemde voor de hervorming. Volgens onafhankelijke waarnemers was er echter sprake van stembusfraude, omdat er geen ruimte was voor kritische tegengeluiden en er met vervalste biljetten gestemd zou zijn.

De vijfenzestigjarige Mirziojev staat sinds 2016 aan het hoofd van Oezbekistan. Daarvoor was hij al dertien jaar premier van de voormalige Sovjetrepubliek. Hij volgde Islam Karimov op, die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een autoritair bewind voerde. Sinds het aantreden van Mirziojev is het land een meer prowesterse koers gaan varen, al is er wel kritiek op de corrupte en autoritaire trekjes van de huidige regering.

Lees ook:

Recent verschenen