Belarussische oppositieleider Tsichanowskaja bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel

© Anders Wiklund / TT / ANP

360 Magazine

| Amsterdam | 07 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Estland: partij van premier Kaja Kallas wint verkiezingen

» Egypte ontkracht geruchten dat Suezkanaal wordt verkocht

Tsichanowskaja staat bekend als boegbeeld van de oppositie

Een gerechtshof in Minsk heeft de Belarussische oppositieleider Svjatlana Tsichanowskaja bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf, schrijft Politico. Ze zou schuldig zijn bevonden aan hoogverraad, het aanzetten tot haat, pogingen tot staatsgreep, lidmaatschap van een ‘extremistische’ groepering en het bedreigen van de nationale veiligheid door publiekelijk op te roepen tot sancties tegen de Belarussische regering.

Tsichanowskaja staat bekend als een van de boegbeelden van de Belarussische oppositie. Ze nam het in de presidentsverkiezingen van 2020 op tegen zittend president Aljaksandr Loekasjenka, maar verloor. Veel Belarussen en Europese landen gaan ervan uit dat er gesjoemeld is met de uitslagen en dat in werkelijkheid Tsichanowskaja de verkiezingen had gewonnen. Tsichanowskaja tekende dan ook bezwaar aan.

‘We zullen blijven doen wat we kunnen om democratische veranderingen in gang te zetten’

Om aan vervolging door het regime te ontkomen, week ze uit naar Litouwen. Haar man Sergej was in 2020 opgepakt en werd een jaar later veroordeeld tot achttien jaar cel vanwege het aanzetten tot haat en maatschappelijke onrust.

In een bericht op Telegram reageerde Tsichanowskaja op haar vonnis. Ze zei dat zij en andere Belarussische voorstanders van de democratie ‘zullen blijven doen wat we kunnen om onze politiek gevangenen te bevrijden en in ons land democratische veranderingen in gang te zetten’. Volgens Belarussische mensenrechtenwaakhonden zijn er bijna vijftienhonderd politiek gevangenen in het land, waaronder activisten van de oppositie, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en journalisten.

Lees ook:

Recent verschenen