Oekraïne: nieuwe spanningen rondom kerncentrale in Zaporizja

EPA / Russische ministerie van Civiele Bescherming

Kyiv Post

| Kyiv | Joep Harmsen | 06 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS roepen internationale gemeenschap op om Haïti te helpen

» Syriërs in aardbevingsgebied vrezen ‘hongerdood’ nu hulp vanuit Turkije dreigt te stoppen

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van mogelijke aanval

Rusland en Oekraïne beschuldigden elkaar dinsdag van pogingen om de kerncentrale in Zaporizja te saboteren, schrijft Kyiv Post. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beweerde dat Rusland mogelijk van plan is om ‘een aanval te simuleren’ op de kerncentrale. Volgens Zelensky hebben Russische militairen ‘objecten die op explosieven lijken’ op de daken van gebouwen op de locatie geplaatst.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Aan Russische zijde beweert het nucleaire agentschap Rosatom dat het Oekraïense leger van plan is om de kerncentrale te belagen. In een toespraak voor de Russische staatstelevisie beweerde een woordvoerder van Rosatom dat Oekraïne van plan was om ‘uiterst nauwkeurige langeafstandswapens’ en drones te gebruiken om de faciliteit aan te vallen.

Volgens het IAEA zijn er ‘geen zichtbare aanwijzingen van mijnen of explosieven’ op de locatie

Het internationale atoomenergieagentschap IAEA zei woensdag dat er ‘geen zichtbare aanwijzingen van mijnen of explosieven’ waren op de locatie aan de hand van satellietbeelden, maar vroeg wel om betere toegang tot de reactordaken ter bevestiging. ‘We blijven extreem waakzaam’, voegde chef Rafael Grossi eraan toe.

Sinds het begin van de invasie bestaat de angst dat er iets met de kerncentrale in Zaporizja, de grootste in Europa, gebeurt. ‘Eerdere acties van de Moskouse strijdkrachten hebben bewezen dat ze bereid zijn enorme verwoestingen aan te richten om hun doelen te bereiken in de gebieden van Oekraïne die ze momenteel bezetten’, waarschuwt Kyiv Post.

Lees ook:

Recent verschenen