Syriërs in aardbevingsgebied vrezen ‘hongerdood’ nu hulp vanuit Turkije dreigt te stoppen

© Anas Alkharboutli/ DPA

Al Jazeera

| Doha | Joep Harmsen | 06 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS roepen internationale gemeenschap op om Haïti te helpen

» Oekraïne: nieuwe spanningen rondom kerncentrale in Zaporizja

In de regio zijn 2,7 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp

Syriërs die in het door de oppositie gecontroleerde noordwesten wonen, vrezen de gevolgen als de toestemming van de Verenigde Naties voor het overbrengen van hulp naar Syrië via de grensovergang bij Bab al-Hawa met Turkije verloopt, schrijft Al Jazeera. Maandag loopt de meest recente verlenging van zes maanden af die door de VN-Veiligheidsraad is goedgekeurd. In het verleden heeft Rusland gedreigd om zijn veto te gebruiken om verdere verlengingen te voorkomen, waardoor lokale bewoners zich steeds wanneer een verlengingsperiode ten einde loopt zorgen maken.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De grensovergang bij Bab al-Hawa is de enige toegangspoort voor humanitaire hulp van de VN naar het noordwesten van Syrië, na herhaalde Russische bezwaren die het aantal grensovergangen hebben teruggebracht van vier naar slechts één. De bewoners van de vluchtelingenkampen in de regio zijn volledig afhankelijk van humanitaire hulp via die grensovergang, aangezien de Syrische regering alle andere hulp tegenhoudt. Volgens het hoofd van de VN-delegatie in Noordwest-Syrië gaat het om zo’n 2,7 miljoen mensen. ‘Het sluiten van de grensovergang voor humanitaire hulp betekent voor de meeste kampbewoners de hongerdood,’ citeert Al Jazeera een van de bewoners.

De regio werd hard getroffen door aardbevingen in februari en is nog steeds doelwit van luchtaanvallen door het Syrische leger, met steun van Rusland. Volgens Moskou schaadt steun aan de door de oppositie gesteunde gebieden de soevereiniteit van Syrië.

Lees ook:

Recent verschenen