VS roepen internationale gemeenschap op om Haïti te helpen

© Andrea De Silva / EPA

La Presse

| Montreal | Joep Harmsen | 06 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïne: nieuwe spanningen rondom kerncentrale in Zaporizja

» Syriërs in aardbevingsgebied vrezen ‘hongerdood’ nu hulp vanuit Turkije dreigt te stoppen

VS willen dat een internationale troepen de veiligheid herstellen

Woensdag riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, op tot steun van de internationale gemeenschap voor Haïti, dat te kampen heeft met een golf van geweld en wijdverspreide armoede, schrijft de Canadese krant La Presse. Tijdens zijn ontmoeting met de Haïtiaanse premier Ariel Henry op de Caribische top in Trinidad en Tobago (Caricom), drong de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken er ook bij de regering op aan om de politieke consensus te verbreden.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Haïtiaanse premier merkte op dat zijn land te kampen heeft met geweld en een ‘zorgwekkende humanitaire crisis’ en riep de Caricom-landen en de Verenigde Staten op om hulp te bieden, terwijl hij Washington bedankte voor de geboden humanitaire hulp en steun op het gebied van veiligheid.

Tot slot riep Biden op tot de oprichting van een multinationale troepenmacht om de veiligheid te herstellen, ‘zonder te specificeren welk land deze troepenmacht zou kunnen leiden, aangezien de Verenigde Staten dit voorlopig weigeren’, aldus La Presse. Ook de Verenigde Naties roepen op tot het sturen van zo’n troepenmacht.

Lees ook:

Recent verschenen