Rechtszaak rond presidentszoon Hunter Biden gaat door na nieuwe wending

© Kenny Holston / The New York Times

| Boris van der Spek | 28 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Rusland organiseert tegenvallende top met Afrikaanse leiders

» ‘Hoofdoffensief ingezet door Oekraïense strijdkrachten’

Hunter wilde schuld bekennen, maar een deal werd geblokkeerd

De Amerikaanse politiek is de afgelopen dagen in de ban van de rechtszaak rond Hunter Biden, de zoon van president Joe Biden. Hunter wordt verdacht van onder meer belastingontduiking. Woensdag zou hij schuld bekennen, maar een rechter blokkeerde zijn gesloten deal, waardoor zijn juridische problemen zich volgens The Wall Street Journal opstapelen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De reden dat de rechter een streep zette door de deal van Hunter, die een strafvermindering wilde voor zijn bekentenis, is dat Hunter ook vervolgd wordt voor illegaal wapenbezit. Hij wilde met zijn deal vervolging voor die overtreding voorkomen. Hoewel wapenbezit in de VS verre van verboden is, was de presidentszoon verslaafd aan cocaïne toen hij de aankoop in 2018 deed. Dat is wel illegaal in de VS.

Naast belastingontduiking en illegaal wapenbezit wordt Hunter ook nog verdacht van misbruik van de macht van zijn vader voor eigen gewin. Volgens met name de Republikeinen zou Hunter daardoor vervolging in Oekraïne hebben ontlopen. De Republikeinse Partij trekt de vergelijking met oud-president Donald Trump, die volgens hen veel harder aangepakt zou worden.

Lees ook:

Recent verschenen