Veel vragen na ramp op Hawaïaanse eiland Maui

© Yuki Iwamura / AFP

CBS News

| New York | Boris van der Spek | 18 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Spaanse eiland Tenerife geteisterd door natuurbranden

» ‘Tegenoffensief Oekraïne zal waarschijnlijk niet succesvol zijn’

Investeerders zijn begonnen met het benaderen van inwoners

Nu de natuurbranden op het Hawaïaanse eiland Maui grotendeels onder controle zijn, ontstaan er steeds meer vragen over hoe deze branden zo dodelijk konden zijn. Volgens de laatste cijfers van CBS News is 80 procent van de historische kuststad Lahaina in de as gelegd. Het dodental staat op 111, maar gaat naar alle waarschijnlijkheid stijgen. Zo’n 1300 mensen worden nog vermist, naar hen wordt gezocht tussen het puin.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Veel inwoners van het eiland hebben DNA afgestaan in de hoop hun nabestaanden terug te vinden. Zij zeggen dat zij niet werden gealarmeerd door de autoriteiten toen de natuurbranden zich verspreidden. Zo zou het alarmsysteem dat normaal klinkt als er tsunami’s zijn, niet zijn afgegaan.

Herman Andaya van de Maui Emergency Management Agency is vanwege de crisis opgestapt. Hij zei tegen CBS News dat het niet laten afgaan van het alarm een bewuste keuze was. Inwoners zouden richting de bergen zijn gerend, waar de branden woedden, als het tsunamialarm had geklonken.

De komende tijd moet de ravage op het eiland, dat een enorme toeristische trekpleister was, opgeruimd worden. Investeerders zouden al zijn begonnen met het benaderen van inwoners van het eiland, met de vraag of zij de grond waarop hun huizen stonden, willen verkopen.

Lees ook:

Recent verschenen