Tientallen doden door bosbranden op Hawaï

© Patrick T. Fallon / AFP

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 11 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Verkiezingen in Ecuador gaan door ondanks moord op kandidaat

» Biden zet relatie met China op scherp met nieuwe sancties

Het gaat om de dodelijkste bosbranden op het eiland in jaren

De zeer hevige bosbranden op het Hawaïaanse eiland Maui hebben aan zeker vijfenvijftig mensen het leven gekost. Dat blijkt uit de laatste cijfers van CNN. De branden braken eerder deze week uit en verspreidden zich razendsnel door de hevige orkaanwinden op het eiland. Autoriteiten verwachten dat het dodental nog hard zal stijgen, omdat veel mensen niet op tijd geëvacueerd konden worden.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Op het eiland Maui ligt de badplaats Lahaina, dat vroeger de hoofdstad was van koninkrijk Hawaï en tegenwoordig een populaire trekpleister voor toeristen is. Volgens de gouverneur van Hawaï, Josh Green, is 80 procent van de stad, waaronder veel historische gebouwen en kerken, verwoest bij de bosbranden.

Duizenden mensen ontvluchtten de branden, onder meer door de zee in te rennen. Het zijn de dodelijkste branden in de Verenigde Staten sinds de branden in Californië in 2018, toen ruim tachtig mensen omkwamen. Dat de branden op Hawaï dit jaar zo fel zijn, heeft te maken met een combinatie van harde wind en een zomer met zeer weinig regen.

Lees ook:

Recent verschenen