Een leven als rivale. De voor- en nadelen van polygamie volgens vrouwen (en mannen)

GEO

| Berlijn | Angela Köckritz | 04 maart 2020

Bijna de helft van de vrouwen in Senegal deelt hun echtgenoot met minstens één ander. De enorme competitiedrang drijft velen tot wanhoop – ook mannen, die emotioneel en financieel in de problemen komen. Maar er zijn ook vrouwen die het juist bevrijdend vinden om ‘tweede vrouw’ te zijn.

Keuze uit het archief

‘Het is moeilijk om de groeiende interesse in polyamorie en ethische non-monogamie te missen, de modieuze term voor het hebben van meerdere romantische relaties’, schreef The New York Times onlangs. In westerse samenlevingen – en dan vooral onder hoogopgeleide en welgestelde stedelingen, zoals The Atlantic benadrukte in een artikel – lijkt polyamorie de laatste tijd aan een opmars bezig. In West-Afrika is de relatievorm allang mainstream, zij het dat vrijwel uitsluitend gaat om een een man die getrouwd is met meerdere vrouwen: polygamie. Hoe de vrouwen zo’n gedeelde echtgenoot ervaren, onderzocht GEO in 2020.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid