Eendrachtig protest jonge betogers Hongkong

Sinds de teruggave aan China heeft Hongkong al heel wat vreedzame bewegingen gekend. Deze keer staat solidariteit voorop bij een generatie die strijdt voor de vrijheid.

Het aantal betogers is voor het bestuur van Hongkong lange tijd een barometer voor de publieke opinie geweest, waarop het zijn beleid kon afstemmen; het gebeurde maar zelden dat er geen rekening mee werd gehouden. Zodoende hebben de massale betoging van 1 juli 2003, tegen een nieuwe antisubversiewet (vijfhonderdduizend deelnemers), en die van 2012, tegen de invoering van patriottistische lessen in het onderwijs-programma, ertoe geleid dat de autoriteiten op hun voornemen terugkwamen. Het merendeel van de bewoners van Hongkong was altijd voorstander van een ‘vreedzame, redelijke en geweldloze’ manier van demonstreren om haar eisen kracht bij te zetten en het bestuur tot inkeer te dwingen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid