‘Er moet naar ons, de Aboriginals, geluisterd worden’

| 22 januari 2020

De speciale band die inheemse volkeren
met het Australisch land verenigt, wordt nog verder beschadigd door de branden. Het is tijd om voor het land te zorgen en van de Aboriginals te leren, pleit deze Australische Aboriginal-journalist.

Een bewoner staart naar de overblijfselen van haar huis vlakbij Lake Conjola, in New South Wales, Australië. – © David Gray / Getty
Een bewoner staart naar de overblijfselen van haar huis vlakbij Lake Conjola, in New South Wales, Australië. – © David Gray / Getty

In Murramarang aan de zuidkust bevindt zich een vuilnishoop die teruggaat tot aan de ijstijd. Daar liggen de verhalen van twaalfduizend jaar bewoning door het Yuin-volk, opgeslagen in lagen stenen van werktuigen en speerpunten, visgraten en oesterschelpen. Om er te komen loop je door een veekraal over een pad dat is uitgesleten door de surfers die hierlangs naar Murramarang Beach lopen. De vuilnishoop ligt aan een inham op de landtong, beschut tegen de wind, een plek om te gaan zitten en naar de zee en de lucht te kijken.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid