ESA kiest voor het eerst astronaut met handicap

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 24 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Schotland mag geen onafhankelijkheidsreferendum houden

» Trump moet belastingaangiften openbaren

McFall kan de eerste mens met een handicap in de ruimte worden

Voor het eerst heeft de Europese ruimteorganisatie ESA een persoon met een handicap uitgekozen om astronaut te worden, schrijft persbureau Reuters. Het gaat om John McFall, een Brit die zijn land eerder op de Paralympische Spelen vertegenwoordigde als hardloper. McFall kan de eerste ‘parastronaut’, oftewel astronaut met een handicap, in de ruimte ooit worden.

De ESA selecteerde voor het eerst sinds 2009 nieuwe kandidaten om astronauten te worden. Uit 22 verschillende landen werden zeventien mensen geselecteerd. Bij de selectieronde werd er specifiek ook gevraagd om mensen met een handicap. De organisatie kreeg bijna 260 sollicitaties voor mensen die parastronaut wilden worden.

McFall is de gelukkige. Het been van de Brit werd op negentienjarige leeftijd geamputeerd nadat hij een motorongeluk had gehad. Hij werd atleet en won in 2008 in Beijing de bronzen medaille op de 100 meter. Daarna studeerde McFall af tot arts. In een eerste reactie zei McFall dat ‘wetenschap voor iedereen is en ruimtevaart hopelijk voor iedereen kan zijn’.

Lees ook:

Recent verschenen