Estland stemt als eerste voormalige Sovjetstaat voor homohuwelijk

© How Whee-Yong / EPA

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 21 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zeker 41 doden bij rellen in vrouwengevangenis Honduras

» Spionagedienst: extreemrechts en Rusland grootste gevaren voor Duitsland

Landen als Litouwen en Letland zijn bezig met soortgelijke wetten

Een kleine meerderheid in het Estse parlement heeft voor een wet gestemd waarmee het homohuwelijk wordt gelegaliseerd, schrijft CNN. Het is het eerste land uit de voormalige Sovjet-Unie dat het homohuwelijk bij wet mogelijk maakt. Buurlanden als Litouwen en Letland zijn bezig geregistreerd partnerschap voor stellen van hetzelfde geslacht te legaliseren, wat wordt gezien als de eerste stap richting de legalisering van het homohuwelijk.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Vijfenvijftig van de honderdeneen parlementariërs stemden vóór de wet. Er was met name tegenstand van conservatieve partijen die de etnische Russische minderheid in het land vertegenwoordigen. In een reactie noemde de vrouwelijke premier van Estland, Kaja Kallas, de weg richting legalisering ‘een noodzaak om het huwelijk en liefde te promoten’.

Estland is de afgelopen tien jaar een meer pro-Europese koers gaan voeren, wat inhoudt dat progressieve agendapunten als de uitbreiding van homo- en vrouwenrechten steeds belangrijker worden in de maatschappij. Ruim de helft van de Esten is tegenwoordig voor het homohuwelijk, waar dat tien jaar geleden nog een derde was.

Lees ook:

Recent verschenen