EU-leiders beloven meer concessies om boze boeren te sussen

© Dirk Waem / Belga / AFP

Financial Times

| Londen | Joep Harmsen | 02 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» EU stemt in met pakket van 50 miljard euro voor Oekraïne nu Orbán zwicht voor druk

» VS: Frans reclamebureau moet 350 miljoen dollar betalen voor rol in opioïdencrisis

Boeren protesteerden rondom EU-top

’EU-leiders beloven de last van de milieuregels te verlichten in een poging de protesten van de boeren, die donderdag tijdens een top in Brussel standbeelden vernielden en brand stichtten, de kop in te drukken’, schrijft Financial Times. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei dat ‘deze maand verdere aanpassingen zullen worden voorgesteld om de bureaucratie voor boeren te verminderen en de recente golf van klimaatwetgeving te heroverwegen’, voegt het zakenblad eraan toe. De landbouwministers van de EU is gevraagd om tijdens een vergadering op 26 februari met een plan te komen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Na de vele demonstraties die de afgelopen weken door boeren in heel Europa zijn georganiseerd, blokkeerden tractoren de belangrijkste verkeersaders en pleinen in Brussel, op minder dan een kilometer van de plaats waar Europese leiders bijeen waren. De ME moest eraan te pas komen om te voorkomen dat de betogers het gebouw van de top bereikten.

In België hebben boeren ook de haven van Zeebrugge geblokkeerd en een aantal magazijnen van supermarkten geblokkeerd. ‘We willen een eerlijke prijs voor onze producten’, zei Pol Latinis, een Belgische melkveehouder tegen Financial Times.

Dit artikel van Joep Harmsen verscheen eerder in Financial Times.
Recent verschenen