Gelijke rechten hebben is iets anders dan gelijk zijn

De Federatie van Zwitserse Vrouwenverenigingen organiseerde in 1958 een tentoonstelling in Zürich die de precaire situatie van werkende vrouwen in de naoorlogse jaren onder de aandacht bracht. Ondertussen namen zij een duik in het gemengde Seebad Utoquai. © Baugeschichtliches Archiv der Stadt Zürich

Neue Zürcher Zeitung

| Zürich | Birgit Schmid | 07 februari 2023

Niemand wil buitengesloten worden, iedereen wil erbij horen. Van gendertaal tot vrouwenzwembad: inclusie wordt een dogma. Maar hoe zit het met ons recht om anders te zijn, vraagt deze Zwitserse journalist zich af.

Hoe meer we verschillen benadrukken, hoe gelijker we willen zijn. Afgelopen zomer wilde iemand met een baard en een lage stem in Zürich per se naar binnen in het vrouwenzwembad. Het management dacht dat de bezoeker een man was. Aan de F in het paspoort konden ze echter zien dat het om een vrouw ging. Een trans vrouw. Ze eiste toegang tot dit zwembad, waar uitsluitend vrouwen kwamen. 

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid