Google ontwikkelt AI-tool die zelf nieuwsverhalen schrijft

© Lionel Bonaventure / AFP

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 21 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Onrust in Berlijn om mogelijke loslopende leeuwin

» Twintig jaar geëist tegen Russische oppositieleider Navalny

Grote kranten hebben de software aangeboden gekregen

Google is bezig met de ontwikkeling van een AI-tool die zelf nieuwsverhalen kan schrijven. Dat meldt The New York Times. De krant heeft de technologie aangeboden gekregen door Google om uit te proberen, net als The Washington Post en The Wall Street Journal. Journalisten bij de kranten reageren verdeeld op de technologie.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De tool zou in staat zijn om verschillende details, ontwikkelingen en achtergronden om te zetten in een goedlopend, compleet nieuwsverhaal. Volgens Google moet de tool dienen als assistent van journalisten, maar enkele leidinggevenden die de pitch van Google ontvingen zouden de ontwikkeling als ‘verontrustend’ hebben ervaren.

Binnen de creatieve sector en media bestaan al langer zorgen over generatieve AI, die in staat is zelf creatieve producten als video, audio en tekst te genereren. Zij dringen al langer aan op duidelijke afspraken over het gebruik van AI en hoe creatieve beroepen ertegen beschermd kunnen worden. Google zegt dat het niet de bedoeling is dat de AI-tool journalisten gaat vervangen.

Lees ook:

Recent verschenen