Grieks-orthodoxe kerk speculeert met grond in Israël

| Nir Hasson | 07 december 2017

De Grieks-orthodoxe kerk, volgens zeggen de grootste particuliere vastgoedeigenaar van Israël, verkoopt haar onroerend goed tegen bescheiden prijzen aan brievenbusmaatschappijen, zodat bewoners hun woning dreigen te verliezen.

Een in een belastingparadijs geregistreerde naamloze vennootschap heeft onlangs 2,8 miljoen euro betaald voor de aankoop van 240 appartementen, een winkelcentrum en bouwgrond in het centrum van Jeruzalem. Deze transactie werd tegen een bespottelijk lage prijs tot stand gebracht door het patriarchaat van de Grieks-orthodoxe kerk in Jeruzalem, na de Israëlische vastgoedautoriteit de grootste eigenaar van onroerend goed in Israël. Sinds enkele jaren verkoopt het patriarchaat zijn onroerend goed overal in het land aan in belastingparadijzen geregistreerde brievenbusmaatschappijen, tegen zulke lage prijzen dat men zich afvraagt of de kerk zich niet kost wat het kost van haar bezit probeert te ontdoen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid