Griekse bevolking krimpt en vergrijst

© Nick Karvounis / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 12 oktober 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

»Situation Room wordt gerenoveerd

»Gegevens van 1,5 miljard Facebook-gebruikers te koop aangeboden

De Griekse bevolking krimpt en vergrijst

‘Het inwoneraantal van Griekenland is sinds 2010 voortdurend gedaald’, schrijft het Griekse dagblad Ta Nea. Verwijzend naar een demografische studie die eind september werd gepubliceerd op basis van gegevens van het Griekse bureau voor de statistiek, maken de kranten van het land zich zorgen over deze aanhoudende tendens.

‘In de periode van 1 januari 2011 – toen het land nog 11,1 miljoen mensen telde – tot 1 januari 2020 is het inwoneraantal van het land afgenomen met 3,7 procent (405.000 mensen)’, aldus Ta Nea.

De krimpende bevolking van Griekenland is een grote uitdaging voor het land. ‘Als de trend niet wordt omgebogen, zal Griekenland in 2080 een bevolking van 7,2 miljoen hebben, tegenover 100 miljoen inwoners in 2040 in Turkije‘, waarschuwt I Avgi. ‘Dit moet boven aan de agenda staan,’ verzekert het linkse dagblad.

‘Economische groei ontwikkelen in een land met een kleine bevolking is bijna onmogelijk’

De economische, politieke en sociale crisis die het land nu al tien jaar doormaakt, blijkt de belangrijkste oorzaak te zijn van de bevolkingsafname. Financiële moeilijkheden en onzekerheid over de toekomst hebben een remmende werking gehad op het geboortecijfer. Veel studenten hebben hun studie in het buitenland voortgezet en de betere baankansen elders in Europa hebben de daling en de vergrijzing van de bevolking versterkt.

‘Alle jongeren die in het buitenland hoger onderwijs volgen, zullen het moeilijk hebben om terug te keren naar een economie die geen interessante banen of bevredigende levensomstandigheden biedt’, schrijft I Avgi.

Met een werkloosheidscijfer van 37,6 procent onder jongeren tot vijfentwintig jaar staat Griekenland onderaan in de Europese Unie. Het minimumloon bedraagt 758 euro per maand.

‘In dit geval kun je niet zeggen dat “kwaliteit boven kwantiteit” gaat‘, betoogt Naftemporiki. ‘Economische groei ontwikkelen in een land met een kleine bevolking is bijna onmogelijk’, waarschuwt de toonaangevende zakenkrant.

To Vima spreekt van ‘een tijdbom’ en wijst erop dat niet alleen de bevolking krimpt, maar ook de samenleving vergrijst, met ‘42 procent van de bevolking ouder dan 62 jaar in 2060’.

Deze situatie ‘brengt de toekomst van het zorgverzekeringsstelsel en de mogelijkheid om pensioenen te garanderen in gevaar‘, aldus de toonaangevende centrumrechtse krant.

Lees ook:

Recent verschenen