Griekse premier Mitsotakis behaalt grote verkiezingsoverwinning

© Nicolas Koutsokostas / Imago

Ta Nea

| Athene | Joep Harmsen | 26 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS beschuldigen China van het produceren van fentanyl in hun land

» Hollywoodproducent getuigt in corruptieproces Netanyahu

Mitsotakis mag regeren met een absolute meerderheid

Voor de tweede keer in twee maanden tijd gingen de Grieken zondag na de stembus. Opnieuw werd de conservatieve partij Nieuwe Democratie van premier Kyriakos Mitsotakis de grootste, maar ditmaal met meer dan 40 procent van de stemmen, zodat het als grootste partij een meerderheid van de zetels in het parlement krijgt volgens het Griekse kiessysteem. ‘Mitsotakis lijkt de absolute heerser van het politieke toneel te zijn’, schrijft De Griekse krant Ta Nea.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Nieuwe Democratie behaalt 157 van de 300 zetels en hoeft geen coalitie te vormen om te regeren. Mitsotakis, die al van sinds 2019 premier is, blijft dus aan de macht en ‘laat zien dat hij erin geslaagd is om zijn programma voor de komende vier jaar over te brengen aan een brede laag van het electoraat, niet alleen aan de conservatieve factie’, aldus Ta Nea. Het is voor de eerste keer sinds het einde van het kolonelsregime in Griekenland (1967-1974) dat een regerende partij een betere uitslag behaalt dan daarvoor.

‘Het nieuwe extreemrechts lijkt meer mainstream en modieuzer’

Ta Nea wijst ook op de ‘extreme verschuiving naar rechts in de Griekse samenleving’ en in het bijzonder de 4,7 procent van de stemmen (of dertien zetels) die zijn gegaan naar de Spartanen, ‘een partij die tot een paar weken geleden nog niet bestond, een marginale partij’. Niki (overwinning), een ultrareligieuze partij met xenofobe en homofobe standpunten, passeerde ook de kiesdrempel van 3 procent, waardoor ze in het parlement vertegenwoordigd is. ‘In het vorige decennium hadden we al extreemrechts. Maar extreemrechts bestond uit moorddadige, onopgeleide, racistische en homofobe randfiguren. Nu lijkt dit nieuwe extreemrechts meer mainstream, modieuzer, met een samenhangender en veel gevaarlijker discours’, aldus de krant.

Wat ook opvalt, is de teleurstellende 18 procent voor Syriza, schrijft Ta Nea. De linkse partij van voormalig premier Alexis Tsipras, die in 2019 nog 31 procent van de stemmen had gekregen, leed een ‘verpletterende nederlaag’.

Lees ook:

Recent verschenen