Griekenland: premier Mitsotakis wint de verkiezingen

© Dimitrios Karvountzis / Pacific Press via ZUMA Press Wire

I Kathimerini

| Athene | Joep Harmsen | 22 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: Biden en McCarthy hervatten onderhandelingen over schuldplafond

» Soedan: wapenstilstand afgekondigd vanaf maandagavond

Geen absolute meerderheid voor regeringspartij

De partij Nieuwe Democratie van premier Kyriakos Mitsotakis kreeg zondag voor de tweede keer op rij de meeste stemmen in de Griekse verkiezingen, maar behaalde niet genoeg zetels voor een absolute meerderheid in het parlement, schrijft I Kahtimerini. De premier gaf aan dat hij nieuwe verkiezingen wil uitroepen ‘in een poging de overwinning te consolideren zonder coalitiepartner’, aldus het Griekse dagblad.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De conservatieve partij van Mitsotakis heeft een voorsprong van 20 procentpunten op haar belangrijkste rivaal, de linkse SYRIZA-partij, zo bleek nadat bijna alle stemmen waren geteld. Maar met 40 procent van de stemmen is dat niet genoeg om een meerderheid van de 300 zetels in het parlement te behalen. Om een regering te vormen zou hij ofwel een coalitiepartner van een kleinere partij moeten zoeken, ofwel opnieuw verkiezingen moeten organiseren. Dat laatste zegt de premier nu van plan te zijn.

Nieuwe verkiezingen zullen waarschijnlijk eind juni of begin juli worden gehouden. Dan geldt een nieuwe kieswet die de winnende partij bonuszetels geeft, waardoor ze gemakkelijker in haar eentje een regering kan vormen.

Lees ook:

Recent verschenen