VS: Biden en McCarthy hervatten onderhandelingen over schuldplafond

© Mandel Ngan / AFP

The Washington Post

| Washington D.C. | Joep Harmsen | 22 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Griekenland: premier Mitsotakis wint de verkiezingen

» Soedan: wapenstilstand afgekondigd vanaf maandagavond

Schuldenplafond zorgt voor impasse in de Amerikaanse politiek

Na een weekend van impasse zijn de president van de Verenigde Staten en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, zondag overeengekomen de besprekingen over het schuldenplafond te hervatten. The Washington Post ziet dit als ‘een nieuw teken van hoop dat een economische catastrofe kan worden afgewend’ met nog tien dagen te gaan.

Het gesprek tussen McCarthy en Biden ‘vond plaats terwijl de laatste aan boord was van Air Force One, terugkerend van de G7-top in Japan’, aldus de krant. Het staatshoofd ‘onderbrak andere geplande bezoeken aan de Indo-Pacifische regio om deel te nemen aan de besprekingen over het schuldenplafond’ in Washington.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde zondag dat sommige rekeningen van de Amerikaanse overheid onbetaald zullen blijven als de regering de deadline van 1 juni niet haalt. Economen waarschuwen dat dit een domino-effect op de Amerikaanse economie zal hebben, met een zware recessie tot gevolg, aldus The Washington Post.

De onderhandelingen tussen het Witte Huis en de Republikeinen zitten al lange tijd vast. De Republikeinen, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, willen dat de structurele uitgaven omlaag gaan. De Democraten en het Witte Huis verzetten zich juist tegen bezuinigingen op sociale programma’s.

Lees ook:

Recent verschenen