Grote winsten voor olie- en gassector

© Sippakorn Yamkasikorn / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 17 december 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» EU waarschuwt Rusland: ‘Handen af van Oekraïne’

» VS: Abortuspillen mogen per post worden verstuurd

Hoge olie- en gasprijzen zorgen voor hoge winsten

De grootste olie- en gasbedrijven maakten in de eerste negen maanden van het jaar samen een winst van 174 miljard dollar, ruim 154 miljard euro, voornamelijk vanwege de gestegen brandstofprijzen in de Verenigde Staten. Alleen al in het derde kwartaal verdienden de vierentwintig grootste olie- en gasbedrijven, waaronder Exxon, Chevron, Shell en BP, ruim 74 miljard dollar netto, schrijft The Guardian.

‘De stijgende grondstofprijzen hebben zeker geholpen’, aldus BP

Exxon boekte in het derde kwartaal een netto-opbrengst van 6,75 miljard dollar, de hoogste winst sinds 2017, en zag zijn omzet met 60 procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf schrijft de winst toe aan de stijgende oliekosten, evenals BP, dat 3,3 miljard winst maakte. ‘De stijgende grondstofprijzen hebben zeker geholpen’, aldus Bernard Looney, CEO van BP.

Door de dure olie hebben de benzineprijzen in de VS het hoogste punt in zeven jaar bereikt. Amerikanen betalen nu ongeveer 3,40 dollar (3,00 euro) voor een gallon (circa 3,8 liter) benzine, vergeleken met ongeveer 2,10 dollar een jaar geleden.

Lees ook:

Recent verschenen