VS: Abortuspillen mogen per post worden verstuurd

© Elisa Wells / PLAN C / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 17 december 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Grote winsten voor olie- en gassector

» EU waarschuwt Rusland: ‘Handen af van Oekraïne’

Besluit valt nu abortus onder druk staat in de VS

De Amerikaanse regering heeft donderdag een belangrijke beperking op de toegang tot abortuspillen definitief opgeheven, de medicijnen kunnen nu per post worden verstuurd. ‘Het besluit van de Food and Drug Administration komt op een moment dat het Hooggerechtshof overweegt of het de abortusrechten zal terugschroeven of zelfs het baanbrekende besluit Roe v. Wade uit 1973, dat abortus in het hele land legaal maakte, ongedaan zal maken’, schrijft The New York Times.

‘Patiënten maken op afstand een afspraak met een arts die abortuspillen kan voorschrijven en deze per post naar de patiënt stuurt’

Het besluit ‘betekent dat abortus met medicatie, een methode die in de Verenigde Staten steeds vaker wordt toegestaan voor zwangerschappen tot tien weken, beter beschikbaar wordt voor vrouwen diemoeilijk bij een abortuskliniek kunnen komen (…) Patiënten maken op afstand een afspraak met een arts die abortuspillen kan voorschrijven en deze per post naar de patiënt stuurt’, aldus NYT.

Niet elke staat biedt deze optie. In negentien staten, voornamelijk in het Zuiden en het Midwesten, zijn medische consulten op afstand voor abortusverzoeken verboden en de verwachting is dat ook andere conservatieve staten soortgelijke wetten zullen aannemen om dit onmogelijk te maken, stelt de krant.

Lees ook:

Recent verschenen