Grote zeespiegelstijging door smelten Groenlandse ijskap is ‘onvermijdelijk’

© Jennifer Latuperisa Andresen / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 02 september 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Aantal gevallen apenpokken blijft stijgen in Italië

» Italiaanse kunstenaar aangeklaagd wegens plagiaat voor ‘banaan’-kunstwerk

Zeespiegel stijgt met minimaal 27 cm door smeltende ijskap

Wetenschappers hebben ontdekt dat een sterke stijging van de zeespiegel als gevolg van het smelten van de Groenlandse ijskap onvermijdelijk is, zelfs als de verbranding van fossiele brandstoffen die de klimaatcrisis veroorzaakt van de ene dag op de andere zou stoppen, bericht The Guardian.

Uit het onderzoek, dat is gepubliceerd in Nature Climate Change, blijkt dat de opwarming van de aarde tot op heden alleen al door het smelten van 110 ton ijs op Groenland een absolute minimumstijging van het zeeniveau van 27 centimeter zal veroorzaken. Met de aanhoudende CO2-uitstoot, het smelten van andere ijskappen en de thermische uitzetting van de oceaan, lijkt een zeespiegelstijging van meerdere meters waarschijnlijk.

Miljarden mensen leven in kustgebieden, waardoor overstromingen als gevolg van de stijgende zeespiegel een van de grootste langetermijngevolgen van de klimaatcrisis zijn. Als Groenlands recordsmeltjaar 2012 later deze eeuw een routineverschijnsel wordt, wat mogelijk is, dan zal de ijskap zorgen voor een ‘duizelingwekkende’ zeespiegelstijging van 78 centimeter, aldus de wetenschappers.

Lees ook:

Recent verschenen