Het CO₂-dieet

| Marten Rolff | 10 december 2019

De productie van levensmiddelen is voor eenderde verantwoordelijk voor alle broeikasgassen. Als we beter letten op wat we eten, kunnen we meehelpen de opwarming van de aarde af te remmen. Wiskundige Manuel Klarmann kan het precies uitrekenen.

Beeld uit de Frans-Italliaanse film La grande bouffe (1973). De film toont de kritiek van regisseur Marco Ferreri op de perverse consumptiemaatschappij en haar onverzadigbare verlangen naar overdaad. – © Alamy
Beeld uit de Frans-Italliaanse film La grande bouffe (1973). De film toont de kritiek van regisseur Marco Ferreri op de perverse consumptiemaatschappij en haar onverzadigbare verlangen naar overdaad. – © Alamy

Als we de klimaatverandering willen stoppen, zullen we ons voedingspatroon moeten wijzigen. Wereldwijd is de productie van levensmiddelen verantwoordelijk voor eenderde van alle broeikasgassen. Bij een dergelijke verandering zouden de rekenmodellen van Manuel Klarmann ons kunnen helpen. Deze 35-jarige Duitse wiskundige en neuro-informaticus richtte elf jaar geleden in Zürich de start-up Eaternity op. De tien medewerkers van dit bedrijf houden zich bezig met de vraag hoe we de CO₂-balans van voedsel kunnen berekenen – en verbeteren.
Bijvoorbeeld hoe je met een app recepten kunt testen op klimaatbestendigheid. Klarmann ziet zichzelf vooral als activist. Hij houdt lezingen, gaat in discussie met sterrenkoks en adviseert restaurants. Zal ons eetpatroon binnenkort worden bepaald door een CO₂-tabel?

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid