Het leger als scheidsrechter

| 11 december 2019

Het ziet ernaar uit dat in Latijns-Amerika een zorgbarende trend is teruggekeerd: het leger beslist of de president mag aanblijven – zoals Martín Vizcarra in Peru – of moet vertrekken – zoals Evo Morales in Bolivia. Komen de militairen weer aan de macht?

De afgelopen maanden hebben de militairen in Zuid-Amerika een ander gezicht laten zien. Op dit moment is het leger de dijk die regeringen beschermt tegen een golf aan protesten of ze laat verzuipen. Er is in Peru, Ecuador, Chili en Bolivia een trend te zien die ons zorgen zou moeten baren. Eind september ontbond president Martín Vizcarra het Peruaanse parlement, omdat het voor de tweede keer het vertrouwen in zijn regering had opgezegd. Deze stap, hoewel gesteund door de publieke opinie en de legerleiding, is een gevaarlijke interpretatie van de Peruaanse grondwet, waar vooral de uitvoerende macht de vruchten van plukt.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid