Het Vaticaan staat zegenen van partners van hetzelfde geslacht toe

© Armando Franca / AP Photo

Le Monde

| Parijs | Sterre Kilsdonk | 19 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Human Rights Watch: Israël begaat een oorlogsmisdaad door Gaza voedsel te ontzeggen

» Het Witte Huis noemt Trumps opmerkingen over immigranten ‘fascistisch’

Deze ceremonie is niet te verwarren met het homohuwelijk

In een verklaring van het Vaticaan die door de Paus werd ondertekend, staat dat priesters partners van hetzelfde geslacht vanaf nu mogen zegenen. Dat schrijft Le Monde. In de verklaring werd wel benadrukt dat deze ceremonische handeling op geen enkele manier verbonden is aan het homohuwelijk, dat nog steeds wordt afgekeurd. 

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Deze zegen verandert niet ‘de traditionele leer van de Kerk over het huwelijk’. Toch wordt dit gezien als een revolutionaire stap naar een inclusievere Katholieke Kerk, die wereldwijd erg verdeeld is als het om lhbt-rechten gaat. 

De Amerikaanse jezuïet James Martin, bekend om zijn verdediging van homoseksuelen in de Katholieke Kerk, uitte maandag zijn tevredenheid op X. ‘Dit is een belangrijke verandering’, schreef hij. ‘Gisteren had ik als priester helemaal niet het recht om koppels van hetzelfde geslacht te zegenen. Vandaag kan ik dat wel, zij het binnen bepaalde grenzen. Ik zal nu met veel plezier mijn vrienden zegenen die een verbintenis hebben met iemand van hetzelfde geslacht.’

Recent verschenen