Hoe Prigozjin werd uitgeschakeld door de rechterhand van Poetin

© Dmitri Lovetsky / AP

Nikolaj Patroesjev, al tientallen jaren de belangrijkste bondgenoot van Poetin, zette de moord op de in opstand gekomen leider van huurlingengroep Wagner in gang. ‘Het leek alsof Prigozjin vrij was, maar in feite werd hij nauwlettend in de gaten gehouden.’

Jevgeni Prigozjin wacht eind augustus bij de landingsbaan van een luchthaven in Moskou tot de veiligheidscontrole klaar is met zijn Embraer Legacy 600 zodat hij kon opstijgen. De huurling-legerleider is met negen anderen op weg naar St. Petersburg. Tijdens het oponthoud ontdekt niemand in de cabine het kleine explosief dat onder de vleugel is geschoven. Als het vliegtuig eindelijk vertrekt, klimt het in ongeveer dertig minuten naar 8500 meter hoogte. Dan spatten de vleugels uit elkaar en duikt het in een spiraal naar de grond. Alle tien inzittenden worden gedood, inclusief Prigozjin, eigenaar van de paramilitaire groep Wagner.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid