Hof VS: Trump niet immuun voor vervolging in zaak om verkiezingsfraude

© EPA

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 07 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Saoedi-Arabië: geen banden met Israël tot herstel Palestijnse staat

» Chileense oud-president Piñera komt om bij helikopterongeluk

Trump had eerder gezegd niet vervolgd te kunnen worden

Een federaal hof in de Verenigde Staten heeft dinsdag gezegd dat ex-president Donald Trump niet immuun is voor strafrechtelijke vervolging voor verkiezingsfraude, ondanks dat het gaat om acties die hij ondernam toen hij president was. Dat schrijft The New York Times. ‘We kunnen de bewering dat een president de onbegrensde bevoegdheid heeft om misdaden te plegen van voormalig president Trump niet accepteren’, zo luidde de verklaring van het hof.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Vorig jaar diende Trump een motie in om de zaak, die draait om zijn pogingen te verkiezingsuitslag van 2020 te verwerpen, te laten vallen. Volgens de advocaten van Trump zou hij de daden hebben gepleegd als president van de VS en daarom niet vervolgd kunnen worden. Het Hooggerechtshof besloot vervolgens dat een federaal hof van beroep uitspraak moest doen.

Met de uitspraak komt een strafrechtelijke vervolging van Trump weer een stap dichterbij. Aanklagers willen dat de oud-president nog voor de presidentsverkiezingen van 2024 wordt veroordeeld, zodat hij niet mee kan doen aan deze race. Trump zelf noemt het een poging hem achter tralies te krijgen, juist zódat hij niet mee kan doen.

Recent verschenen