Honderden Afghanen demonstreren tegen de taliban | Cruiseschip op waterstof

© Marcus Yam / Los Angeles Times / Polaris

360 Magazine

| Amsterdam | 20 augustus 2021

Meerdere demonstraties tegen de taliban

Op donderdag 19 augustus zijn voor de tweede dag op rij honderden Afghanen, waaronder veel vrouwen, de straat opgegaan om te protesteren tegen het taliban-regime. De repressie liet niet lang op zich wachten.

Na het gewelddadige uiteenslaan van een demonstratie in Jalalabad op woensdag, waarbij drie doden vielen, ‘werden donderdag ten minste twee mensen gedood toen de taliban op een groep [demonstranten] in Asadabad [in het oosten van het land] het vuur openden’, meldt Al-Jazeera. Het is echter niet bekend of de doden zijn veroorzaakt door kogels van de taliban of door paniek tijdens het uiteendrijven, aldus de Qatarese zender.

‘Honderden mensen, waaronder vrouwen, hielden een protestmars in de buurt van het presidentiële paleis’

De stad Khost was ook het toneel van demonstraties, terwijl in Kaboel ‘honderden mensen, waaronder vrouwen, een protestmars hielden in de buurt van het presidentiële paleis, dat nu bezet is door de taliban, zwaaiend met de nationale vlag en roepend “onze vlag, onze identiteit”’, aldus The Guardian.

Donderdag was ook het jubileum van de Afghaanse onafhankelijkheid van Groot-Brittannië op 19 augustus 1919 – een datum ‘die de oppositie tegen de taliban lijkt te hebben aangewakkerd’, aldus de Britse krant.

Vanuit de Panjshir-vallei, waar hij zich aan de zijde van de zoon van wijlen commandant Ahmad Massoud bij het verzet heeft aangesloten, heeft de voormalige Afghaanse vicepresident Amrullah Saleh volgens El Periódico zijn steun aan de demonstranten betuigd.

Lees ook:


Rijst in plaats van baby

Ouders in Japan sturen zakken rijst die hetzelfde wegen als hun pasgeboren baby’s naar familieleden die hen vanwege de pandemie niet kunnen bezoeken. De zakken zijn er in een breed scala aan ontwerpen, zoals bijvoorbeeld in de vorm van een in een deken gewikkelde baby, zodat familieleden het gevoel kunnen hebben dat ze de pasgeborene vasthouden terwijl ze naar een foto van het gezicht kijken, die aan de voorkant is bevestigd, schrijft The Guardian. De hoeveelheid rijst in de zak komt overeen met het geboortegewicht van de baby. Sommige bedrijven rekenen één yen per gram, en een pakket van 3,5 kg kost 3.500 yen, circa 27 euro.

Het aantal inwoners in Japan nam vorig jaar af met meer dan 480.000

Het aantal pasgeborenen in Japan daalde in 2020 tot een historisch dieptepunt van 843.321. Van de 47 prefecturen rapporteerden alleen Tokio en de drie omliggende regio’s, samen met het zuidelijke eiland Okinawa, een bevolkingsgroei. Het aantal inwoners nam vorig jaar af met meer dan 480.000 tot 126,65 miljoen.

Lees ook:


Cruiseschip op waterstof

De cruisedivisie van de MSC Group, de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri en het Italiaanse energiebedrijf Snam starten een haalbaarheidsstudie naar wat ’s werelds eerste door waterstof aangedreven cruiseschip moet worden, meldt ANSA. Gedurende een jaar zullen de drie bedrijven ‘sleutelfactoren’ bestuderen die verband houden met de ontwikkeling van op waterstof varende cruiseschepen, zoals het inrichten van scheepsruimten voor H2-technologie, brandstofcellen en de technische parameters voor systemen aan boord.

‘Waterstof zou een belangrijke factor kunnen zijn bij het bereiken van de doelstelling van netto nuluitstoot in de scheepvaart, die goed is voor ongeveer 3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot’, aldus Marco Alverà, CEO van Snam.

Recent verschenen