Hongaarse president Katalin Novák treedt af

© Sandor Palace / AFP

Politico

| Brussel | Joep Harmsen | 12 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israëlische veiligheidstroepen bevrijden twee gijzelaars in Rafah

» Centrumrechtse Alexander Stubb wint presidentsverkiezingen in Finland

Novák kwam in opspraak vanwege een presidentieel pardon

De Hongaarse president Katalin Novák kondigde zaterdagavond in een televisietoespraak haar aftreden aan. Ze nam dit besluit na een schandaal in verband met een presidentieel pardon dat was verleend in een pedofiliestrafzaak. Novak, een nauwe bondgenoot en voormalig minister van Familie van premier Viktor Orbán, onderbrak een reis naar Qatar en vloog terug naar Boedapest om haar besluit bekend te maken na protesten in de Hongaarse hoofdstad, aldus Politico.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Hoewel het algemeen bekend was dat Novák zo’n twee dozijn mensen gratie had verleend in de aanloop naar het bezoek van paus Franciscus aan Hongarije in april 2023, werd pas onlangs bekend dat een van de mensen die profiteerde van de maatregel de adjunct-directeur van een kindertehuis was die was veroordeeld voor het toedekken van een seksueel roofdier dat aasde op de minderjarige bewoners. ‘Ik heb een fout gemaakt, want het gratiebesluit en het gebrek aan rechtvaardiging zorgden ervoor dat er twijfel ontstond over de nultolerantie voor pedofilie,’ zei Novák tijdens haar toespraak.

Naast Novák kondigde ook Judit Varga, de voormalig minister van Justitie die de lijst van de regerende Fidesz-partij zou aanvoeren voor de Europese verkiezingen in juni, aan dat ze ontslag nam uit het Hongaarse parlement, waar ze aan het hoofd staat van de Commissie Europese Zaken, en ‘zich terugtrekt uit het openbare leven’. Varga tekende voor de gratieverlening aan Novák en lag ook onder vuur van de oppositie, die eiste dat ze verantwoordelijkheid zou nemen.

Recent verschenen