Hoofd presidentiële garde Gabon geïnstalleerd als interim-president na coup

© Gabon 24 / AFP

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 31 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Noord-Korea bootst kernaanval op Zuid-Korea na

» Senator Mitch McConnell verstijft weer, twijfels over zijn gezondheid

Eerder op woensdag werd president Ali Bongo afgezet

Weer is een Afrikaans land het toneel geworden van een staatsgreep. Woensdag zetten militairen, onder meer leden van de presidentiële garde, de zittend president Ali Bongo af. Hij zit in huisarrest, schrijft de BBC. Het hoofd van de presidentiële garde, Brice Oligui Nguema, is vervolgens aangewezen als interim-president.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Afgelopen week vonden er verkiezingen in Gabon plaats, die de vierenzestigjarige Bongo, sinds 2009 president van het Afrikaanse land, zou hebben gewonnen. De nieuw aangetreden militaire junta claimt echter dat deze verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Na de staatsgreep is Bongo onder huisarrest geplaatst.

Vanuit de rest van Afrika is de coup sterk veroordeeld. Zo zegt de Afrikaanse Unie de situatie met grote zorgen te volgen, en geeft het economische samenwerkingsverband ECOWAS aan dat de situatie in Gabon voor instabiliteit in de regio zorgt. Onlangs vond ook in Niger een staatsgreep plaats en in andere landen in de Sahel is al jaren sprake van militaire spanningen.

Lees ook:

Recent verschenen