Hooggerechtshof Pakistan: Imran Khan moet vrijgelaten worden

© Muhammad Sajjad/AP

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 12 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïne zou terrein in Bachmoet veroverd hebben

» Akkoord in Soedan over toelaten humanitaire hulp

De arrestatie van Khan heeft voor zware protesten gezorgd

De Pakistaanse oud-premier Imran Khan moet worden vrijgelaten. Dat heeft het Pakistaans Hooggerechtshof donderdag gezegd, meldt Al Jazeera. Sinds Khan werd aangehouden terwijl hij terechtstond in een andere rechtszaak is het zeer onrustig in Pakistan, met in verschillende steden rellen en confrontaties met de oproerpolitie.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens het Hooggerechtshof was de arrestatie van Khan illegaal en moet hij worden vrijgelaten. Indien de oppositieleider op vrije voeten komt, betekent dat niet dat hij volledig is vrij gewaard van juridische vervolging: er lopen verschillende onderzoeken en zaken tegen Khan, onder meer vanwege fraude en corruptie. Khan heeft deze zaken altijd afgedaan als politieke vervolging.

Na de arrestatie van Khan gingen duizenden aanhangers van de oud-premier de straat op om te demonstreren. Toegangswegen tot de hoofdstad Islamabad werden geblokkeerd en het leger werd opgeroepen om de orde te herstellen. Al tijdens zijn ambtstermijn onderhield Khan een moeizame relatie met het leger, waar zijn opvolger Shehbaz Sharif juist wel de steun van het leger heeft.

Lees ook:

Recent verschenen