Huawei eist schadevergoeding van Zweden wegens uitsluiting 5G-netwerk

360 Magazine

| Amsterdam | 07 februari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Museum Smithsonian verzamelt objecten van Capitoolbestorming

» Complete druk van twee nieuwe kookboeken verdwijnen op zee

Huawei daagt Zweden

‘Investeringen van Huawei in Zweden zijn aanzienlijk geschaad, in strijd met de internationale verplichtingen die Zweden is aangegaan’, liet de Chinese technologiegigant Huawei vorige week in een verklaring weten. Huawei is daarom bij het Internationaal Centrum voor Beslechting van Investeringsgeschillen (ICSID), een zelfstandig onderdeel van de Wereldbank, ‘een arbitrageprocedure gestart tegen het Koninkrijk Zweden na een aantal maatregelen genomen door de Zweedse autoriteiten. Deze zijn rechtstreeks gericht tegen investeringen van Huawei in Zweden en sluiten Huawei uit als hoofdrolspeler van 5G-netwerkproducten en -diensten in het land’, schrijftSouth China Morning Post.

Huawei specificeert niet welke schadevergoeding het eist, maar volgens de Zweedse publieke omroep SVT gaat het in beginsel om 5,2 miljard Zweedse kronen, zo’n 500 miljoen euro.

Na het VK in medio 2020 werd Zweden het tweede land in Europa dat netwerkoperators expliciet verbiedt om Huawei-apparatuur te gebruiken bij de opbouw van de infrastructuur die nodig is om een 5G-netwerk te laten draaien.

Lees ook:

Recent verschenen