‘Ik ben het zat om steeds weer over racisme te schrijven’

| 10 juni 2020

De Afro-Amerikaanse journalist LZ Granderson is vaak aangehouden omdat hij ‘op iemand leek’. Hij weet dat het elke keer tot geweld of zelfs tot zijn dood kan leiden. ‘Soms wil je gewoon kunnen autorijden zonder te schrikken als je een politiewagen ziet.’

Ik voelde me niet goed dinsdag [26 mei, de dag dat de protesten in Minneapolis begonnen]. Mijn lichaam was gespannen, mijn maag in de war, en de opzettende hoofdpijn was onmogelijk te negeren. Op de meeste dagen kies ik voor doffe gevoelloosheid, maar dinsdag besloot ik te voelen. Ik snap dat de video van George Floyds fatale ontmoeting met de vier politieagenten uit Minneapolis voor veel mensen schokkend was. Voor mij absoluut niet. Ik mag mijn gevoel soms uitzetten, maar van wat er om me heen gebeurt ben ik me altijd bewust. Ik heb al vroeg geleerd dat ik me de luxe niet kan permitteren me er niet bewust van te zijn.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid