In Duitsland heeft meer dan de helft van de lokale politici last van intimidatie

© Joshua Kettle / Unsplash

Die Tageszeitung

| Berlijn | Joep Harmsen | 19 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Japan lanceert ’s werelds eerste houten satelliet om ruimtevervuiling tegen te gaan

» Onderzoek: herbebossing houdt opwarming in het oosten van de VS tegen

Lokale politici krijgen meer ondersteuning

In 2022 heeft meer dan 60 procent van de lokale volksvertegenwoordigers in Duitsland te maken gehad met bedreigingen en agressie, blijkt uit gegevens van de Heinrich-Böll-Stiftung en de Universiteit van Duisburg-Essen. Vooral burgemeesters liggen onder vuur.

‘Veel mensen die betrokken zijn bij de lokale politiek ervaren vijandigheid’, schrijft Die Tageszeitung. In januari 2024 richtte het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken daarom zelfs een ‘contactpunt voor de bescherming van gemeenteambtenaren en gekozen vertegenwoordigers’ op om dit fenomeen aan te pakken. Minister Nancy Faeser zei dat het doel van het nieuwe contactpunt was om aan ambtsdragers en gekozen vertegenwoordigers over te brengen: ‘Je staat er niet alleen voor.’

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Lokale politiek is direct,’ aldus Faeser. Deze nabijheid maakt mensen echter ook kwetsbaar. Dit varieert van haatmails tot fysieke aanvallen en zelfs moord, zoals in het geval van de districtsvoorzitter van Kassel, Walter Lübcke, die in 2019 werd vermoord door een rechts-extremist.

Veel van deze overtredingen worden niet eens bij de politie gemeld, aldus Faeser. Pogingen tot intimidatie zoals ‘Ik weet naar welke school je kinderen gaan’ zijn niet ongewoon. Ze heeft al met verschillende burgemeesters gesproken die zeiden: ‘Dan kan ik maar beter stoppen om mijn gezin te beschermen.’

Lokale politici waarmee Die Tageszeitung sprak, maken melding van haatcampagnes en intimidatie op sociale netwerken, rotte eieren die naar hun huizen werden gegooid en beledigende brieven. Gekozen vertegenwoordigers voelen zich in de steek gelaten wanneer ze worden geconfronteerd met bedreigingen, geven het op en stellen zich niet langer verkiesbaar.

Thomas Zschornak, de CDU-burgermeester van Nebelschütz, een kleine gemeente in het oosten van Duitsland, is een van de bedreigde politici. Twee jaar lang was hij het slachtoffer van een intense intimidatiecampagne, ook hij stelde zich niet herkiesbaar. Hij verliet de politiek met een burn-out.

Dit artikel van Joep Harmsen verscheen eerder in Die Tageszeitung.
Recent verschenen
Screenshot 2024 03 27 at 11.06.49

Aprilnummer | Ontwerken

360 Magazine | Amsterdam
Screenshot 2024 04 25 at 11.32.03

Meinummer | Koester de rat

360 Magazine | Amsterdam
darcey beau q8D7WZc40eA unsplash 1

Wassen de Emiraten echt niet meer wit?

L’Orient-Le Jour | Beiroet